Sunday, July 25, 2010

manusia hantu


WARNING: entry ini merapu dari luahan hati yang kasar..

eh kau. kau ade lah memantu lelaki pertama dalam rumah ni. tp bukan bermaksud kau boleh bertindak melampau. ya benar... aku amat hormat kau sebagai yang lebih tua. kerana dulu kau berbaza. kau seorang yang boleh diangap abang.. kerna kami adik beradik semua perempuan. aku hormati kau. aku kagumi kau sebagai seorang abang. tp kau kini berubah dengan ketara.

ape hak kau untuk naik suara dengan mak aku. kau hanya menantu dan kami adik beradik tak penah menengking mak kami sedemikian rupa. yer memang. dia anak kau. kau berhak memarahinye. memukulnye. tp ingat kau ketika itu berada di mana. dan anak itu tidak melakukan kesalahan yang begitu besar sehingga kau layak mengheretnye keluar rumah. haish...

macam la aku tak tau yang kau datang ke sini kerana mak kau di kampung juga merajuk dengan kau. kini kau nak buat mak aku pula terasa hati.. hey kau jangan ingat kau bagus sangat. yer.. aku tak kisah kau hanya melaksanakan kerja kampung sebagai punca rezeki. sekali untung belipat-lipat ganda. tapi dengan sikap kau yang pemalas tu... da untung.. da tak mau kerja. tunggu da kering baru nak terhegeh-hegeh berusaha.. mana nak berjaya.

kau duduk dengan parents. tu sebab perut kau sentiasa berisi. hey ingat kau da berbini. dan punya dua orang anak. kau juga duk perli-perli bini kau. heh kau lupa yer.. kredit kad. kereta besar kau pakai sekarang.. semua duit bini kau. kau ingat la.. bini kau tu kerani biase je. duit bukan banyak nak tangung kau dan anak2.. eh.. terbalik lak.. sape tanggung sape ni.. hurm.. yang kelakarnye kau masih mampu mencabar tuk cari yang lain.. eh.. kau nk pakai ape tuk tanggung bini lagi satu ni. batu?

kau baik la berubah balik. aku tak tau la mana datang punca baran kau ini. kau dulu setahu aku bukan begini. dah de anak dua tiba pulak nak jadi baran tak tentu pasal. bila orang nak bawak kau berubat. kau tak mau. jadi.. sendiri mau ingat. kau berada di mana. ape kau perlu buat. jangan sampai orang keliling kau hilang respect dengan kau sudah.

aku nak tengok drama raya yang kau akan buat time salam pagi raya nanti. tak tau la skrip ape yang akan terpancul keluar diri mulut kau itu. harap ia suatu yang penuh makna di mulut juga di hati. kerana kau masih belum telambat lagi untuk berubah.

5 comments:

Peminat Katie Holmes said...

sabar2.
banyakkan berdoa.
doakan dia dpat berubah.

diana said...

memalu kan la
lelaki mcm nie..!!

tak sukeeeeee!!!!

chibiehazs said...

@Peminat Katie Holmes
ye aku tengah cuba bersabar tuk kebahagiaan kakak aku and anak2 dia.
harap2 suatu hari nanti dia berubah la... amin.. hehe

@diana
tau takpe.. tapi aku tak boleh nafikan dia ade kebolehan sendiri yang aku kagumi. tapi aku paling tak tahan dengan sikap baran yang melampau tu je..

akuzle said...

sebaik2 manusia adalah yg dpt mengawal nafsu amarahnyer... akak pon x leh buat neh... cpt naik angin...huhuhuu... tp sebagai suami n bapa, seharusnyer menunjukkan sifat n sikap yg terpuji

chibiehazs said...

@akuzle
tak salah kalau kite nak marah kak. tapi jangan la bawak sampai ke public. tak manis kalau orang pandang. betul tak.. hehehe

Followers